Slik dreper du dårlig ånde

Plages du av dårlig ånde? Eller plages du av andres dårlige ånde? Uansett viser forskning at slike plager er enkle å bli kvitt med riktig behandling. For eksempel med en god frokost.

MÅLER ÅNDE: Forsker Alix Young Vik ved gasskromatograf-apparatet som er spesialkonstruert til å måle svovelholdige forbindelser. Det er svovel som produserer gassene som gir oss dårlig ånde. Til høyre en tilkoblet datamaskin som umiddelbart viser resultatene. Foto: Grazyna Jonski (©)

Dårlig ånde, eller halitose som det heter på fagspråket, er et problem for mange mennesker. Ved Det odontologiske fakultet – Tannlegehøyskolen – forsker postdoktorstipendiat Alix Young Vik på dette problemet. Hun håper både tannleger og tannlegestudenter i framtiden vil sette seg grundigere inn i folks problemer med plagsom munnodør.

– Halitose er selvsagt ikke et alvorlig problem. Det tar jo ikke livet av deg. Men noen mennesker er så plaget at det går utover arbeidslivet, fordi de skjemmes og ikke tør å snakke med andre. Dette påvirker selvsagt også personens sosiale liv.

– Hvorfor får noen dårlig ånde?

– Her på Tannlegehøyskolen ser vi på halitose som stammer fra munnhulen. Noen få former for halitose kan stamme fra problemer med nyrer eller lunger, men det er altså ikke vårt fokus. Halitose fra munnhulen er lett å behandle og skyldes bakterier som kan utvikle seg og lage gasser som lukter vondt. Vik forteller at det i Norge er forsket lite på halitose og at behandlingen er deretter. Ved Tannlegehøyskolen driver man laboratorieforskning på dette området, der man ser på hvordan tyggegummi, tabletter eller skyllemidler påvirker og eventuelt fjerner dårlig ånde.

Måler svovel

– Vi er så heldige å ha en gasskromatograf ved laboratoriet vårt. Dette er et spesialkonstruert måleinstrument som måler svovelholdige forbindelser i pasienters munnhule. Dette gir meget nøyaktige resultater.

– Hvorfor måler dere svovel?

– Det er svovelgass som lager lukten. Svovelforbindelser dannes av noen bakterier i munnhulen. Disse bakteriene finnes spesielt i tannkjøttlommene eller på tungen. I gropene på tungen har bakteriene gode forhold til å danne svovelholdig gass. Alle har slike bakerier, men under visse betingelser kan de komme i overvekt og skape et problem med produksjon av svovelgass. Når vi forsker, forsøker vi for eksempel å finne ut hvordan sink binder seg til svovel, og om sink er det beste metallet når det gjelder å bli kvitt halitosen.

Det har aldri vært tradisjon for tannleger i Norge å forholde seg til – eller behandle – halitose hos sine pasienter. Alix Young Vik tror det bunner i at dårlig ånde er et tabubelagt emne. De som er hardest rammet av dette, er som regel de som er minst klar over det selv, fordi ingen sier ifra. Dette er i sterk kontrast til for eksempel Amerika eller Belgia, der det finnes egne klinikker for behandling av dårlig ånde, og der slik behandling er big business. Vik håper at mer forskning vil bidra til mer åpenhet. Prosjektet som Vik leder, har allerede holdt på i fire år.

Forskjellig behandling

Gasskromatografen, som kalles et GC-apparat, er spesialkonstruert til å måle svovelholdige forbindelser og regnes for å være gullstandarden innen halitoseforskning. Den er tilkoblet et datasystem som illustrerer målingene til GC-apparatet. I laboratoriet på Tannlegehøyskolen betyr dette at forsøkskaniner, det vil si frivillige mennesker, skyller munnen med vann som inneholder svovel, som gir en kunstig dårlig ånde og som GC- apparatet registrerer. Man puster inn i apparatet, og datasystemet viser gassmålingene fra munnhulen. Etterpå forsøker man å bli kvitt svovelgassene med alt fra skyllevann til tabletter og tester hva som virker best.

– Svovelholdige gasser fra munnhulen kan bestå av enten hydrogensulfid som lukter som råttent egg, metylmercaptan som lukter som råtten kål, eller dimetylsulfid. Vi har funnet ut at disse bør behandles forskjellig. For eksempel kan sink være det beste mot hydrogensulfid, men ikke virke særlig godt mot de andre gassene. Alix Young Vik håper at tannlegestudentene allerede fra høsten av kan få bedre opplæring i behandling av halitose. Hun håper også tannleger etter hvert vil kommunisere med pasientene sine om dårlig ånde.

Spis og drikk

– Hva kan man selv gjøre for å holde den dårlige ånden unna?

– Det er viktig å spise mat, og spesielt frokost er en sikker vinner dersom du vil unngå dårlig ånde utover dagen. Tygging av mat stimulerer spyttproduksjon, og spyttet oppløser gassene som skaper dårlig ånde. Alle har for eksempel et snev av dårlig ånde når vi våkner om morgenen, og det skyldes at vi har mindre spytt i munnen om natten og ofte sover med munnen åpen og tørker ut. Ellers er det lurt å drikke vann utover dagen, særlig hvis du er stresset, redd eller nervøs, noe som gjør at du blir tørr i munnen. Klarer du ikke å stresse ned, anbefaler jeg tyggegummi eller tabletter som vil stimulere mer spyttproduksjon.

– Hva om man likevel ikke blir kvitt den dårlige ånden?

– For å bli kvitt mer alvorlig halitose må du bli kvitt bakteriene som skaper problemet, det vil si å behandle tannkjøttsykdommer. Dette er viktig fordi tannkjøttet er tennenes støtteapparat og må fungere. Dessuten kan du være påpasselig med å bruke tannbørsten eller en tungeskraper. Tannpasta, munnskyllevann eller tabletter som inneholder sink vil hjelpe i de aller fleste tilfeller. Hvis halitosen ikke forsvinner etter behandling i munnhulen, må pasienten sendes videre til en øre-nese-hals-spesialist, da lukt kan, som sagt, settes i forbindelse med enkelte sykdommer.

– Er det noen som er spesielt utsatt?

– Ja, folk som går på medisiner som reduserer spyttproduksjonen, spesielt eldre, kan være mer utsatt enn andre. Også kvinner i spesielle perioder av menstruasjonssyklusen kan merke problemet.

Av Linn Stalsberg
Publisert 1. feb. 2012 12:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere