Apollon i ny nettdrakt

Forskningsmagasinet Apollon er kommet i ny og moderne nettdrakt. Nå er artiklene knyttet sammen i emnekart som gjør det langt lettere å finne relevant informasjon.

NETTSATSING: Presenterer ny versjon av Apollon på nett. Fra v.: Thomas Flemming, USIT, Johannes W. Løvhaug, redaktør for Apollon, John Baarli, webredaktør for UiO og Terje Bakka, USIT. Foto: Ola Sæther

Apollon er nå et av verdens få nettsteder som har tatt i bruk den nye og moderne teknologien emnekart som gjør det mulig å finne aktuelle artikler langt enklere enn på tradisjonelle nettsteder med klassisk hierarkisk oppbygging. - Her kan du navigere annerledes enn før. Vi har åpnet flere veier inn til stoffet. Vi håper at Apollon kan trigge kunnskapstørsten. Dette dreier seg om å vise gullet ved universitetet, forteller web-redaktør John Baarli ved Universitetet i Oslo. Sammen med Apollons redaktør og Universitetets senter for informasjonsteknologi (USIT) har han vært primus motor i utviklingen av det nye nettstedet som ble lansert 4. oktober.

Magasin og leksikon

Apollons gamle nettversjon var statisk, men likevel har bruken vært stor - rundt 100 000 nedlastede nettsider i måneden. Ønsket om et mer dynamisk nettmagasin med økt produksjon av stoff, var utgangspunktet for den nye nettutgaven. - Apollon kom i elektronisk form allerede i 1994 og var et av de første magasinene på Internett i Norge. Derfor har vi et flittig brukt arkiv på flere hundre artikler om forskning. Med den nye nettutgaven kobler vi sammen et dynamisk nettmagasin med et "leksikon" bestående av artikler produsert gjennom ti år, forteller Apollons redaktør, Johannes W. Løvhaug.

Hele ideen til den nye kunnskapsportalen er bygd på assosiative linker. Leser du en artikkel om kvantekjemiske simuleringer, får du muligheten til å klikke deg videre til andre artikler om simuleringer. Kanskje vil du lese en artikkel om astrofysiske simuleringer. Da vil emnekartet gi deg pekere til artikler om astrofysikk og informatikk. Sammen med alle artiklene følger det med linker til aktuelle forskere, fagområder og fagenheter. Søketjenesten er også blitt langt mer presis.

Pilotprosjekt

Apollons nye nettutgave er et pilotprosjekt. Forutsatt finansiering, blir fase to en publiseringsløsning for hele universitetet. - Vi vil at det skal være enklere for universitetets ansatte å legge ut og hente frem forskningsstoff på nett. I dag er terskelen for høy, og vi ønsker å forbedre forskningsformidlingen på UiOs nettsted, sier John Baarli.

Målet er at forskere og miljøer ved UiO kan publisere sine egne artikler i et felles system. Samtidig som artiklene publiseres lokalt, vil de gjennom emnekartet forbindes med artikler publisert også andre steder. Dermed blir forskningsstoffet lettere tilgjengelig for brukerne. Da kan nettstedet lede deg hvor som helst innenfor ditt interesseområde, uansett om artikkelen er skrevet av Apollon eller Fysisk institutt.

Det nye Apollon-nettstedet bruker stilsett (CSS) for å gi leseren optimal tilgjengelighet. UiO bruker en egenutviklet webserverteknologi (Vortex) og XML for å forenkle nettpublisering og strukturering av dokumentene.

Av Yngve Vogt
Publisert 1. feb. 2012 12:01
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere