Glem oppvaskmaskinen: Selvrensende bestikk

Tro det eller ei: Du kan glemme oppvaskmaskinen! Bestikk kan nå rense seg selv. Hemmeligheten er et nanolag med beskyttende atomer.

LAMPELYS: Nanobelagt bestikk kan bli rent med UV-stråling. I fremtiden skal det være nok med vanlig lampelys. Foto: Yngve Vogt

Er du lei av oppvask? Er du lei av å pusse sølv? Nå har kjemikere ved Universitetet i Oslo funnet løsningen for latsabber. En helt ny teknikk kan erstatte både oppvaskmaskinen og pussekluten.

Ved å bekle gjenstander med et beskyttende nanotynt atomlag, kan bestikk rense seg selv bare ved å stå fremme i lys. Og sølvtøyet blir aldri mer svart.

Det holder å utsette bestikket for ultrafiolett lys (UV-stråling). I fremtiden skal det være nok med vanlig lampelys.

Det beskyttende atomlaget kalles for tynnfilm og varierer i tykkelse fra en tidels nanometer til en mikrometer. Dette er svært tynt.

BESKYTTENDE LAG: Spesialet til Ola Nilsen er å bekle gjenstander med et beskyttende atomlag, også kalt tynnfilm. Foto: Yngve Vogt

En nanometer er bare en milliontedels millimeter tykk.

Oppfinnerne er førsteamanuensis Ola Nilsen og professor Helmer Fjellvåg på Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo. De regnes i dag som noen av verdens fremste forskere på tynnfilm.

De har klart å danne tynnfilm ved langt lavere temperaturer enn hva som ellers er mulig i dag. Det gjør det mulig å belegge materialer som er følsomme overfor høye temperaturer. Teknikken sørger også for jevnt belegg over komplekse overflater.

Takket være drahjelp fra Birkeland Innovasjon ved Universitetet i Oslo har professorene dannet det kommersielle
foretaket Baldur Coatings.

Teknikken deres kan brukes til alt fra beskyttelse mot korrosjon til produksjon av slitesterke gjenstander og effektive solceller. Atombehandling av bestikk og sølvgjenstander er bare en liten bieffekt.

Drysser på atomer


Tynnfilmen er kort fortalt et sammenhengende belegg av ulike oksider. Materialene kan være brannfarlige selv i små mengder.

– Legges dette stoffet i vann, har du ikke noe bad lenger.

ATOMBELAGT: Ved å legge på et atomlag på golfballer fester ikke skitten seg lenger. Da blir ballbanen bedre. Foto: Yngve Vogt

Alt eksploderer. Vi blander inn atomlagene på en kontrollert måte. Det går bra så lenge vi legger på ett og ett atomlag om gangen. Vi er de eneste i Norge som klarer dette, påpeker Ola Nilsen.

Atompåleggingen skjer i en svær maskin i kjelleren på Kjemisk institutt. Maskinen drysser atomer utover overflaten. Etter 700 runder er tynnfilmen lagt på.

Som en liten kuriositet kan det nevnes at forskerne også har utviklet nye superatombelagte golfballer.

– Skitten fester seg ikke lenger. Det blir lett å vaske bort grønske. Ballbanen blir bedre. Og ballen ser også mye kulere ut. Med disse ballene får spillerne et stort psykologisk overtak, ler Ola Nilsen.

Emneord: Nanoteknologi, Matematikk og naturvitenskap, Teknologi, Kjemi Av Yngve Vogt
Publisert 1. feb. 2012 11:43
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere