print logo

Kunsthistorie

illustration
Publisert 1. feb. 2012
<p>Millimeter for millimeter, fragment for fragment, forsøker konservator Anne Gjefle å gjenskape den eldgamle mumien så langt det lar seg gjøre. I et par måneder har hun sittet bøyd over den vevre skikkelsen fra oldtidens Egypt.</p>
illustration
Publisert 19. jan. 2012
<p>– Døden er et godt sted å lete for den som vil si noe om kulturendringer etter reformasjonen. Endringene i synet på døden endret nemlig også vårt syn på livet – og på menneskets kropp og sjel, kjønn og seksualitet.</p>
illustration
Publisert 5. sep. 2011
Edvard Munch forsto tidlig hvordan han skulle dekorere Universitetets aula, men juryen som ga ham oppdraget, strittet imot til det siste.
illustration
Publisert 15. jun. 2010
Norge er storprodusent av aluminium, men mesteparten sendes ut av landet for videre bearbeiding. Likevel har en lang rekke norske ferdigvarer sett dagens lys de siste 100 årene. Hvilken kulturell verdi har norske designere tilført materialet?
illustration
Publisert 18. mai. 2009
Den nye Amerika-utstillingen på Kulturhistorisk museum viser en av verdens største indianermasker, fra en isolert indianerbosetning i det nordlige Canada.
illustration
Publisert 14. mar. 2009
Glitrende emaljekunst gjorde en liten by i Limousin-distriktet i Frankrike kjent i hver krok av det kristne Europa. <br>– Norge har en unik samling av lysestaker fra Limoges – ja, kanskje verdens flotteste, forteller <i>Mona Bramer Solhaug.</i>
illustration
Publisert 13. des. 2007
Fra kirker på Jylland er flere forgylte altre fra middelalderen bevart. De danske altrene regnes som provinsielle og litt klønete etterlikninger av europeiske forbilder. Men er de egentlig det?
illustration
Publisert 9. mar. 2007
Holdningen har endret seg mye de siste to hundre årene. I dag synes mange at utstoppede dyr er uetisk og ekkelt.
illustration
Publisert 16. jun. 2006
Arkeolog <i>Marina Prusac</i> studerte 2000 romerske marmorportretter og gjorde en forbløffende oppdagelse: Svært mange av dem er hugget om fra tidligere portretter. Hun mener denne gjenbruken er en viktig årsak til at portrettstilen endret seg i senantikken, noe som kullkaster tidligere teorier. Forskningen hennes har vakt internasjonal oppsikt.
illustration
Publisert 29. mai. 2006
I renessansen og barokken var det langt flere kvinnelige hoffmalere enn tidligere antatt. De kvinnelige kunstnerne var ikke bare kuriosa. Verken skilsmisse, mange barn eller en mindre begavet kunstnerektemann knuste malerkarrieren deres. Ammehjelp var ikke uvanlig.
illustration
Publisert 6. des. 2005
Kunstverk som inntil revolusjonen hang i Vinterpalasset i St. Petersburg, fant kunsthistoriker <i>Marit Werenskiold</i> igjen på en liten gård ved Molde. Kunstskatten vakte stor oppmerksomhet da den kom til Russland i høst. Fra 9. desember er verkene å se i Galleri Sverdrup på Blindern.
illustration
Publisert 10. des. 2004
Hva er lykke og hvordan leve et godt liv? Vin, golf og sydenferie, svarer den kulørte presse. Mest mulig sex, istemmer Dagbladet. Men når forskerne søker lykkens vesen, er det til grekerne og romerne de går. For ingen har reflektert så godt og grundig om lykke som dem.
illustration
Publisert 1. feb. 2003
Den ortodokse kirken skapte aldri noe markant skille mellom fornuft og følelser i sitt menneskesyn. Ikonmaleriet er et kunstnerisk uttrykk for kristen tro og like viktig som ordet i kirkene i øst. Filosofen Torstein Tollefsen er forsker, troende ortodoks og ikonmaler. Denne treenigheten mellom forskning, tro og kunst er essensiell i alt han gjør.
illustration
Publisert 1. feb. 2002
En arkeologisk sensasjon kan være i ferd med å avdekkes ved Universitetets kulturhistoriske museer. Gjenstanden er en sju centimeter høy gullstatuett av keiser Augustus som er i privat norsk eie. Det er tidligere bare gjort to liknende funn i verden.
illustration
Publisert 1. jan. 2002
Den antikke folkegruppen etruskerne er kjent for sitt livskraftige kulturelle uttrykk. Nå skal 76 små gjenstander utstilt på Historisk museum gi oss et innblikk i etruskernes liv.
illustration
Publisert 1. apr. 2001
ROMA: Hva skjedde i Roma da kristendommen ble den dominerende religionen ved overgangen fra antikken til middelalderen? Dette har vært problemstillingen i et tverrfaglig forskningsprosjekt som Det norske institutt i Roma avsluttet nå i høst.
illustration
Publisert 1. jan. 2001
Før fotografiet ble illustrasjonene til vitenskapelige verker ofte utført av framtredende kunstnere. Samspillet mellom kunst og vitenskap er tema for en utstilling og bok som Dag Hofseth, Guttorm Guttormsgaard og Øivind Larsen har jobbet fram. Kunstverkene er hentet fra universitetets bokskatter.
illustration
Publisert 4. mar. 2000
Abmeldelse av Søren Kjørup: Kunstens filosofi – en indføring i æstetik. Roskilde Universitetsforlag, 2000 og Magne Malmanger: Kunsten og det skjønne. Vesterlandsk estetikk og kunstteori fra Homer til Hegel. Aschehoug, 2000

RSS av dette dokumentet