Mattrygghet

Økt frihandel og konkurranse har ført til omveltninger på matfeltet. Forbrukerne og ekspertene har fått mer makt, og mattrygghet er i ferd med å skyve ernæringsspørsmål mer i bakgrunnen. Til tross for at mange flere blir syke av feil ernæring enn farlig mat.

Publisert 1. feb. 2012 11:56
Maten vi produserer i Norge har aldri vært tryggere enn i dag. Det største problemet er at vi spiser for mye og vi spiser feil.
Publisert 1. feb. 2012 11:56
Myndighetene har satset mye på økt mattrygghet de senere årene. Ernæring er blitt skjøvet mer i bakgrunnen og overlatt til markedet og den enkeltes valg av livsstil. Dette er et paradoks siden mange flere blir syke av feil ernæring enn av farlig mat.
Publisert 1. feb. 2012 11:56
Det pågår en evig maktkamp mellom mennesker og farlige bakterier. I det forrige århundre vant mennesket over bakteriene med vaksiner og antibiotika. Nå ser det ut til at bakteriene har kontrollen igjen.
Publisert 1. feb. 2012 11:56
Bakterieekspert ved Universitetet i Oslo har funnet opp en ny metode som gjør det mulig å oppdage alle typer farlige E. coli-bakterier i én og samme test.
Publisert 1. feb. 2012 11:56
Halvparten av all villfisk har den motbydelige parasitten hvalkveis i fiskekjøttet. I sushilandet Japan blir ett til to tusen mennesker årlig syke av hvalkveis. Spiser du rå fisk, kan den hvite og nesten gjennomsiktige rundormen føre til så store infeksjoner at legene tror det er magekreft.
Publisert 1. feb. 2012 11:56
Utsetting av rovfisken Nil-abbor i Victoriasjøen på 60-tallet førte til en økologisk katastrofe. Omkring 200 opprinnelige fiskeslag er utryddet. Men den sosiale katastrofen rundt sjøen er kanskje enda større. Mesteparten av fisken foredles nå til et høykvalitetsprodukt og eksporteres til Europa, USA og Japan, samtidig som lokalbefolkningen ved sjøen lider av underernæring.