Kjønn ingen hindring

Anne Jorunn Aas er universitetets yngste stipendiat. 23 år gammel er hun i full gang med forskning i kjernekjemi.

Anne Jorunn Aas en forsker med bein i nesa. Hun ser det ikke som noen hindring å være ung jente på universitetet. (Foto: Ståle Skogstad)

Aas har ingen problemer med å forklare hvordan hun har kommet så langt på så kort tid.

Jeg begynte ett år for tidlig på skolen og brukte litt mindre tid på cand.mag.-graden enn hva som er normert, sier hun. Jeg har alltid vært yngst, derfor er det deilig at det nå kommer yngre hovedfagsstudenter inn. Men det er ikke noe problem å være ung forsker, det var verre i den videregående skole da alle de andre ble 18 år og jeg fremdeles bare var 17, smiler Aas.

Ingen pioner

Jentene er i mindretall blant det vitenskapelige personalet ved Universitetet i Oslo, men Anne Jorunn Aas føler seg ikke som noen kvinnelig pioner.

Kjemisk institutt har en stor andel kvinnelige vitenskapelig ansatte, sier hun. Og flere kvinner har gått veien før oss. Vi har forbilder som for eksempel kjemiprofessorene Ellen Gleditsch og Marie Curie.

Ved universitetet er Aas engasjert for fem år med 40 prosents undervisningstid. Etter at disse årene er over, håper hun å fortsette som forsker og drømmer om å reise utenlands.

Jeg tror helt sikkert at jeg har godt av å oppleve andre steder enn Blindern. Vi lever trygt og godt her, men bør også se hvordan den virkelige verden fungerer.

Internasjonal forskning

Aas forskningsarbeid er en del av et større prosjekt ved CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) ved Genève. CERN er et intereuropeisk laboratorium for partikkelfysikk, og Norge er en av flere viktige støttespillere. Omtrent 300 forskere deltar, og målet er å lære mest mulig om kjerners egenskaper ved å studere strålene de sender ut.

Slik Anne Jorunn Aas ser det, har utdanningen ikke gått spesielt fort, og hun føler seg på ingen måte enestående som ung kvinne ved Universitetet i Oslo.

Å være jente er ingen hindring, sier hun.

Av Anette B. Wollebæk
Publisert 1. feb. 2012 12:21
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere