Svein Rosselands hus

Beskjedent mellom Fysikkbygningen og det nyoppsatte Helga Engs hus på Blindern ligger huset til Institutt for teoretisk astrofysikk. Svein Rosselands hus virker nesten litt klemt mellom de store murbygningene, men det har en historie som er like usedvanlig som den mannen det er oppkalt etter.

Ill.: Jon Reierstad, Tegnekontoret, MN

Da huset ble innviet i 1934, hadde framtredende vitenskapsmenn både i Norge og i utlandet, med den danske atomfysiker og nobelprisvinner Niels Bohr i spissen, arbeidet iherdig for at Rosseland skulle få de forskningsmulighetene han trengte i hjemlandet. Rockefeller Foundation donerte 105 000 dollar, som var en formidabel sum på den tiden, og den norske regjering og Stortinget fulgte opp med støtte. I øverste etasje ble det innredet en stor, privat leilighet hvor professor Rosseland bodde til han gikk av med pensjon i 1964.

I forbindelse med 100-årsjubileet for Rosselands fødsel ble det utgitt en bok i 1994 Svein Rosseland Fra hans liv og virke av Øystein Elgarøy og Øivind Hauge. Boken kan kjøpes i universitetsbokhandelen Akademika.

Emneord: Astrofysikk, romfysikk, astronomi, Matematikk og naturvitenskap, Fysikk Av Aud Veen Noodt
Publisert 1. feb. 2012 12:22
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere