Dannelse er mer enn jåleri

- Dannelse? Det høres kjedelig ut, sa en av Apollons lesere da vi fortalte hva som skulle være tema i dette nummeret.

Illustrasjonsfoto: Ståle Skogstad

Andre får følelsene i henholdsvis brus og kok når de hører ordet 'dannelse'. Hvis vi lar det bety 'belevenhet', vil mange gammel- og nykonservative nikke bifallende: Litt mer belevenhet og stil turde ikke skade i en vulgær tidsalder. Vi sosialdemokrater - fra Fremskrittspartiet til Arbeidernes Kommunistparti - vil derimot riste foraktelig på hodet: Jåleri har vi fått nok av!

Hvis vi fornorsker ordet til danning, får det en mer tilfredsstillende demokratisk klang. Ifølge Nynorskordboka betyr daning/danning 'høgverdig oppseding' eller 'finleik og kultur i tenkje- og veremåte saman med gode kunnskapar'.

Men hva er høyverdig, og hva er finhet og kultur? Og i hvilken grad skal et universitet ta ansvar for studentenes - og professorenes 'finleik'?

Tenk deg at man samlet fem av universitetets lærde rundt et kafébord, og at samtalen ble slik:

A: Tanken om at kunnskap og utdanning gjør oss til bedre mennesker, er gammeldags og forfeilet!

B: Er du gal? Hvis ikke utdanningen skulle gi menneskelig vekst, ville den være verdiløs!

C: Dannelse er først og fremst å kunne delta i kritisk, herredømmefritt ordskifte. Dette er både vitenskapen og demokratiet avhengig av.

D: Enig, men universitetet forsømmer denne oppgaven grovt.

E: Dere snakker som om dere var svært gamle. Dannelse betyr noe helt annet i en flerkulturell Internett-tid enn dengang vi hadde én radiokanal og Gerhardsen var konge i landet.

Omtrent en slik samtale er det Apollon har iscenesatt på de kommende sider. Bare for å øke lesernes 'finleik i tenkjemåten'.

Av Johan L. Tønnesson
Publisert 1. feb. 2012 12:14
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere