Framtidspilotenes fest

Hver påske strømmer over 4500 ungdommer til Vikingskipet ved Hamar. Med tungt datautstyr og sovepose som bagasje foretar de et årlig ritual fjernt fra påsketurer på fjellet og hyttekos med familien. De er på The Gathering (TG), en gigantisk datafest som professor Birgit Hertzberg Kaare har tatt en nærmere titt på. Selv tror hun noen av disse ungdommene er framtidspilotene våre.

MENNESKET OG MASKINEN: 4500 unge dataentusiaster i Vikingskipet på Hamar  Foto: Birgit Hertzberg Kaare (©)

Birgit Hertzberg Kaare er professor i folkloristikk ved Institutt for kulturstudier. For tiden avslutter hun prosjektet Internettgenerasjonen, en undersøkelse om ungdom og datakultur, igjen en del av instituttets oppvekstprosjekt under Forskningsrådets Velferdsprogram. Studiet av TG-ungdommene er en del av dette. Hertzberg Kaare er opptatt av at digital teknologi skaper helt nye muligheter og at de som utnytter dette aktivt, blir en form for framtidspiloter.

–Jeg kom i kontakt med ungdommene på TG gjennom sønnen min som nå er 24. Jeg ble fascinert av denne ungdomskulturen og denne glødende interessen for data. Dette handler ikke bare om en interesse for teknologi. Dette er hel kultur som er spennende. For min generasjon er dette en ukjent verden, men det er en verden vi burde undersøke, sier Hertzberg Kaare.

Tre påsker på rad har hun tilbrakt sammen med ungdommene i Vikingskipet. Hun forteller at hun ble tatt godt imot da hun vandret rundt i den enorme hallen og observerte det som skjedde.

Ressurssterke

Hertzberg er provosert av medienes presentasjon av TG. Ungdommene ble ofte presentert som nerder, sosiale tapere, klossete og isolerte.

– Dette er feil. Mange av disse unge skaper sosiale liv nettopp gjennom denne interessen. De er ressurssterke og har mye kunnskap. Mange har nisjeinteresser, og samlet har de høy kompetanse, forklarer Hertzberg Kaare.

Hun er heller ikke enig i at disse unge nødvendigvis glemmer å forholde seg til verden utenfor datamiljøet.

– Jeg spurte dem blant annet hvordan det hadde vært å være uten datamaskinen et helt år. Mange svarte da at de i så fall ble nødt til å se på nyheter på TV igjen. De bruker nettet også til å søke informasjon, så de isolerer seg ikke. De gjør bare ikke akkurat de tingene vi tradisjonelt forbinder med sunn norsk ungdom, forklarer Hertzberg Kaare.

Billettene til The Gathering blir hvert år revet bort lang tid i forveien. Mange unge må skuffet tilbringe påsken med familien og Scrabble i stedet. Arrangørene håper de i framtiden kan benytte en enda større hall. Arrangørene er for øvrig ikke profesjonelle utenfor miljøet. Det er de unge selv som lager arrangementet, men med stor drahjelp fra sponsorer. Frivillige medhjelpere som står i kø for å bidra og som går under navnet The Crew . De fem dagene datafesten varer hvert år, er de 4500 deltakerne koblet sammen i et gedigent internt nettverk gjennom maskinene sine. De arrangerer NM i spill, de har underholdning og konkurranser på scenen og viser hverandre hva de kan lage på datamaskinen på en storskjerm, de har det gøy, de fester og de utvider kompetansen. Høy musikk er en selvfølge. Mat, bad og soving derimot, blir det lite av.

Ubeskrivelig følelse

– Jeg gjorde observerende feltarbeid i hallen. Særlig var jeg opptatt av å snakke med folk fra The Crew, der mange tilhører de toneangivende eller trendsettende gruppene av norsk dataungdom. Det var ofte vanskelig å snakke med deltakerne på grunn av den høye musikken i hallen, og jeg ga dem en interaktiv spørreundersøkelse som hele 700 svarte på, sier Hertzberg Kaare. Undersøkelsen gjorde det klart at selve opplevelsen og stemningen på TG står helt sentralt for deltakerne. Noen kalte TG ”en ubeskrivelig følelse” og ”nesten som å være konstant ruset på noe i fem dager”.

POSITIV: - Mange av ungdommene er ressurssterke og har mye kunnskap, konkluderer Birgit Hertzberg Kaare .  Foto: Ståle Skogstad (©)

– Romfølelsen i den enorme hallen, mørket med tusenvis av lysende PC-er, gjennomtrengende technomusikk og flakkende laserlys kan gi en følelse av sakralitet. Blandingen av sakralitet, fest og lek gir en opplevelse som er unik, sier hun.

Hertzberg Kaare synes det var en stor opplevelse å møte så mye glede, entusiasme og velvilje fra de unge. Det var også unge med fysiske handikap til stede, og disse ble tatt godt vare på av de andre. Over det interne nettet kan alle være med. Mange av deltakerne har i lengre tid hatt kontakt gjennom Internett og møter hverandre IRL (In Real Life) for første gang på TG.

Anti-Gates

– Hensikten med denne undersøkelsen er å si noe om denne ungdomsgenerasjonen også utover disse datapartyene. Dette er en generasjon som vokser opp med data som en del av sin hverdag, sier hun. De yngste på TG er rundt 14 år og har vokst opp med data i enda større grad enn de eldste på rundt 30. Terskelen for å bli bruker av data blir stadig lavere, delvis ved hjelp av Bill Gates’ Windows-program, som ingen av de proffe dataungdommene er begeistret for. De ser Windows, nettopp som et vindu, som lukker seg over skjermen og stenger for muligheter til å bruke maskinen på ordentlig. De vil skape selv, de vil ut av Windows-tilværelsen. Hacker er dermed en æresbetegnelse på en person som har gjort noe teknologisk beundringsverdig, mens en cracker er en som ødelegger.

Det er aller flest gutter på TG, omkring 15 prosent er jenter. Guttene hadde derimot ingenting imot jentene som var med og ønsket flere velkommen. Det er kunnskap som teller innenfor miljøet, ikke kjønn eller annen status som utdanning. Alle deler og utvider kapitalen, og kapitalen er kunnskap om data. Jenter har ofte annen kunnskap enn gutter. De er gode på grafikk og danner av og til egne jentegrupper.

Birgit Hertzberg Kaare har ingen planer om å skrive en bok om prosjektet. Hun regner med at denne kulturen endrer seg så fort at innholdet vil være gammelt nytt før boken er ferdig. Isteden holder hun en rekke foredrag og skriver artikler.

– Mest stolt er jeg over at en artikkel jeg skrev, ble lagt ut på TGs hjemmesider. De viste stor interesse for arbeidet mitt, sier hun.

Framover kommer hun også til å fokusere på konsekvensene av en digital barndom. Ellers skal hun nyte tilværelsen som nygift. Men en mann hun møtte på Internett.

Fakta

The Gathering (TG) har siden 1996 samlet flere tusen deltakere fra et titalls land til en gedigen datafest hver eneste påske i Vikingskipet. Her lenker ungdommene seg sammen i et gigantisk datanettverk som varer i fem dager. Liknende datapartyer holdes i hele Norden, men ingen så store som i Norge. I 1999 havnet TG i Guinness rekordbok som verdens største temporære nettverk.

Hjemmeside: http://www.gathering.org/espresso/

Emneord: Folkloristikk, etnologi, Språk og kultur, Folkloristikk Av Linn Stalsberg
Publisert 1. feb. 2012 12:07
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere