Europeisk pris for budbringermedisin

Førsteamanuensis og medisiner Hilde Nebb er den eneste forskeren ved Universitetet i Oslo som fikk EU's europeiske vitenskapelige forskningspris ved tildelingen 2. desember.

FORVENTNINGER: Forsker Hilde Nebb mener forskningen deres også kan føre til nye behandlingsmetoder mot kreft. Foto: Yngve Vogt

Førsteamanuensis Hilde Nebb ved Institutt for medisinske basalfag er den eneste forskeren ved Universitetet i Oslo som i dag, fredag 2. desember, fikk den gjeve europeiske Descartes-prisen (EUs vitenskapelige forskningspris for 2005). Hun fikk en andre pris. Prisen er på 30 000 Euro.

Sammen med professor Jan-Åke Gustafsson ved det Karolinska sjukhuset i Stockholm forsker hun på hvordan budbringere i cellekjernen binder fettsignaler fra den maten vi spiser og overfører signalene videre, slik at de påvirker og regulerer genene og prosessene i kroppen.

Hun forsker spesielt på hvordan budbringerne påvirker og hindrer overvekt og sykdommer som diabetes type 2, samt hjerte- og karsykdommer.

Den dagen forskningsteamet hennes har funnet hemmeligheten til budbringerne, kan det føre til helt nye medisinske muligheter for en svært stor gruppe pasienter.

Medisinen vil bli vevspesifikk. Det betyr at medisinen blir målrettet og bare påvirker helt spesielle vev, slik som lever, fettvev og muskler.

Forskningsrådet har allerede satset stort på forskningen hennes. Fra 2003 til 2007 sprøyter de inn ti millioner kroner. I dag har Hilde Nebb et tett samarbeid med den farmasøytiske industrien. Det siste tiåret har de åpnet øynene sine for hvordan disse budbringerne kan brukes til å lage helt nye typer medisiner. Hilde Nebb håper at den første budbringermedisinen vil være klar om to år. Den vil bety et nytt håp for diabetes type 2-pasienter.

Hilde Nebb sier at den europeiske forskningsprisen betyr fantastisk mye.

– Vi er godt fornøyd med prisen. Vi er internasjonalt langt fremme og er en av de ledende forskningsgruppene i Europa. Descartes-prisen fører til at vi kan bruke mer tid på budbringerne i cellekjernen. Prisen fører også til at vi kan utvide det internasjonale kontaktnettet og lære flere laboratorieteknikker, forteller Hilde Nebb, som legger til at forskningen deres også kan føre til nye behandlingsmetoder mot kreft.

Emneord: Medisinske fag, Basale medisinske, odontologiske og veterinærmedisinske fag Av Yngve Vogt
Publisert 1. feb. 2012 11:58
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere