Lys kan ødelegge medisiner

Livsviktige medisiner kan miste effekten i solskinn. Mange medisiner oppbevares feil. Det syndes både i hjemmene og på sykehusene.

FARLIG: Professor Hanne Hjorth Tønnesen ved Farmasøytisk institutt sier at enkelte legemidler i sollys kan omdannes til giftige stoffer. Foto:Ståle Skogstad

De siste årene er det blitt et langt større problem at medisiner mister effekten av lys. Mange pasienter tar tablettene ut av originalforpakningen og benytter seg av gjennomsiktige dosetter for å holde orden på medisinene sine. På sykehusene får mange pasienter medisiner i mobile infusjonssett, som enten kan tas med utendørs eller blir stående ved sengeposten i flere timer eller dager om gangen.

Spørsmålet er hva som skjer med tablettene som ligger åpent fremme på kjøkkenet eller i vinduskarmen eller hva som skjer med infusjonsmedisinen når solen flommer inn over sengeposten på sykehuset i flere døgn.

Kan være dødelig

Det er ikke bare slik at lyset kan ødelegge effekten av medisinene. Noen legemidler omdannes til giftige stoffer i sollys. Dødsfall er teoretisk mulig.

- Det er en generell mangel på kunnskap om dette, også blant helsepersonell. Lyset kan føre til at infusjonsposene til slutt bare inneholder saltvann og nedbrytningsstoffer. Med bedre kunnskap om reaksjonene i lys kan det være enkelt å beskytte medisinene ved å pakke dem inn i folie eller bruke farget overtrekkspose eller farget lokk på dosettesken. Men fordi slik innpakning er tidkrevende, er det viktig å vite hvilke medisiner som bør pakkes inn og hvilke medisiner som enkelt kan beskyttes med en farget overtrekkspose eller ved at gardinene trekkes foran vinduet, forteller professor Hanne Hjorth Tønnesen ved Farmasøytisk institutt.

Først i 1998 ble det innført krav om dokumentasjon av den fotokjemiske stabiliteten til legemidler. Men kravet gjelder ikke for preparater som allerede var på markedet, bare for nye medisiner.

  • Det finnes heller ingen krav om dokumentasjon for legemidler etter at de er tilsatt og fortynnet i en infusjonspose. Dette bekymrer oss, sier Hjorth Tønnesen.

Uhyre komplekst

Hun forsker på hvordan lys påvirker medisiner både under oppbevaring og bruk, men påpeker at fotokjemiske stabilitetsanalyser, som betyr at man undersøker stabiliteten til legemidler utsatt for lys, er svært tidkrevende.

– Vi må finne ut om stabilitetsproblemet skyldes tilsetningsstoffer i innpakningen, fortynning av løsningen eller om det kan skyldes en endring i hvordan medisinen er fremstilt. Slikt er uhyre komplekst å nøste opp i. Ustabiliteten kan skyldes så lite som ti molekyler forurensning. På tabletter kan man ofte se at noe har skjedd ved at overflaten blekner eller endrer farge i lyset, men det er vanskelig å si om medisinen fremdeles er effektiv eller bør kastes. Endringene i infusjonsposer er ofte mindre synlige, men kan derimot være langt mer alvorlige. Det er derfor et umiddelbart og reelt behov for flere stabilitetsstudier og for mer informasjon til helsepersonell. Dette arbeidet er noe vi virkelig brenner for, forteller Hanne Hjorth Tønnesen som er med på å utarbeide de internasjonale retningslinjene for fotokjemisk stabilitetstesting av legemidler.

Av Yngve Vogt
Publisert 1. feb. 2012 11:58
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere