P-pille for menn

Selskapet Spermatech arbeider med å lage en p-pille for menn, med utgangspunkt i forskning ved Universitetet i Oslo. For noen år siden identifiserte nemlig forskerne det proteinet som gjør at sædcellene klarer å svømme.

Ikke svømmedyktig: Dersom man finner et stoff som gjør proteinet CalfaS inaktiv, vil sædcellene ikke lenger være svømmedyktige, og man har et effektivt prevensjonsmiddel for menn.

Nå arbeider man med å finne et kjemisk stoff som kan gjøre dette proteinet inaktivt, og følgelig gjøre at spermiene ikke kan ta seg fram til livmoren. Finner man et slikt stoff har man et produkt med et enormt markedspotensial.

Det norske selskapet, som har utspring i miljøet rundt professor Bjørn Steen Skålhegg ved Institutt for ernæringsforskning, har fått patent på proteinet for Europa, Canada, Australia og Japan, mens en gruppe amerikanske forskere, som gjorde samme oppdagelse, har patentet for USA. Spermatech har inngått et samarbeid med de amerikanske forskerne, som har gitt det norske firmaet patentet i bytte mot deler av lisensinntektene i USA.

Proteinet heter CalfaS og finnes ingen andre steder i kroppen enn i mannens sædseller.

– Finner vi et stoff som gjør proteinet inaktivt samtidig som stoffet ikke er skadelig for kroppen på andre måter, har vi et prevensjonsmiddel uten bivirkninger, sier daglig leder i Spermatech, Eirik Næss-Ulseth.

Selskapet forhandler nå med ulike legemiddelfirmaer for å få tilgang til deres store bibliotek over kjemiske stoffer som er testet tidligere og er uten generelle bivirkninger. Dersom et av disse stoffene binder seg til spermieproteinet og gjør det inaktivt, er man kommet et langt stykke videre.

Planen er å gjøre uttesting på dyr i 2008 og på mennesker i 2009.

Emneord: Medisinske fag Av Harald Aas
Publisert 1. feb. 2012 11:57
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere