Slik sklir Svartisen

Smeltevann gjør at den 200 meter tykke Engabreen ved Svartisen stadig løfter seg fra underlaget og beveger seg. For første gang har forskere muligheten til å studere hvordan isbreer beveger seg ved å studere breen nedenifra.

Løfter seg: I sommerhalvåret løfter Engabreen seg flere ganger i døgnet på grunn av smeltevann som presser seg fram under breen. Foto: Miriam Jackson, NVE

Takket være forskningslaboratoriet til NVE i en fjelltunnel på undersiden av den 200 meter tykke Engabreen på Svartsiden, har Gaute Lappegard ved Institutt for geofag tatt doktorgraden om hvorfor isbreer beveger seg.

Når breen smelter dreneres vannet ned til bunnen og renner langs fjelloverflaten og ut av breen. Hvordan vannet dreneres under isbreen har stor betydning for hvordan breen utvikler seg som en følge av global oppvarming og økt smelting.

Tidligere studier har vist at det er sammenheng mellom hvordan breen glir langs fjellet og hvor mye vann som føres inn i breen fra overflaten. Nå viser Gaute Lappegard at vanntrykket og kapasiteten til dreneringssystemet har større innflytelse på bevegelsene til breen enn hvor mye vann som renner ned i breen.

Det betyr at hvis det renner mer smeltevann ned i breen enn breen klarer å drenere vekk, vil vanntrykket stige så mye at breen kan løftes fra underlaget. Slike løft er nesten dagligdags på Engabreen i sommerhalvåret. Hvert løft kan vare fra fire til ti timer. Det er nettopp disse løftene som fører til at breen glir enda raskere.

Emneord: Kvartærgeologi, glasiologi, Matematikk og naturvitenskap, Geofag Av Yngve Vogt
Publisert 1. feb. 2012 11:57
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere