Selvlysende mus gir kjappere medisinutvikling

Medisinprofessor Rune Blomhoff ved Avdeling for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo har tatt patent på sin oppfinnelse som gjør det mulig å bruke selvlysende mus til uttesting av nye legemidler.

LYSENDE MUS: Ernæringsforskerne Rune Blomhoff (til høyre) og Harald Carlsen har tatt patent på selvlysende forsøksmus. Foto: Yngve Vogt

Med fødselshjelp fra Birkeland innovasjon har han sammen med postdoktor Harald Carlsen dannet selskapet CGene.

Blomhoff fikk ideen da han var på hytta og så selvlysende sankthansormer lyse opp den mørke sommerkvelden. Løsningen hans ble å sette lysgenet fra sankthansormen inn i mus.

Oppfinnelsen gjør det mulig å utvikle legemidler langt raskere enn før. Når lyset i forsøksmusene slås av, betyr det at medisinen virker.

– På denne måten blir det lettere og mer treffsikkert å velge ut de beste stoffene til et legemiddel. Det kan føre til at den tiden det tar fra en medisin blir testet ut til den er ute på markedet, kan kortes ned. På denne måten kan legemiddelindustrien spare mange millioner kroner på utviklingskostnader, forteller daglig leder Glenn Gundersen i Cgene til universitetsavisa Uniforum.

Selskapet har allerede testet ut nye medisiner mot leddgiktsmerter og er nå i ferd med å utvikle en musemodell for å teste ut legemidler mot Alzheimer og Parkinson.

I fremtiden vil det også være mulig å bruke selvlysende mus til å studere virkningene av vitaminer, antioksidanter og giftstoff i naturen.

Blomhoff regner dessuten med at oppdrettsnæringen, produsenter av kosttilskudd og næringsmidler vil ha nytte av de selvlysende musene.

Emneord: Medisinske fag, Human genetikk, Basale medisinske, odontologiske og veterinærmedisinske fag, Farmakologi Av Yngve Vogt
Publisert 1. feb. 2012 11:57
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere