Intelligent liv 42 lysår fra Jorden ( aprilsnarr)

Menneskene er ikke alene i universet. Jorden har nettopp fått de første intelligente signalene fra en planet 42 lysår fra oss. Dette er den største oppdagelsen i menneskehetens historie, jubler Knut Jørgen Røed Ødegaard.

AVANSERT LIV – Det er vanskelig å si hvor intelligent livet er, men det må minst være på et nivå som vår egen verden. Ellers hadde det ikke vært mulig å sende radiosignalene over så lang avstand og med så mye informasjon, påpeker Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt på Universitetet i Oslo. Foto: Yngve Vogt

Astronomer over hele verden har i flere ti år lett etter liv i Universet. Nå er letingen kronet med hell.

Rett før nyttår mottok det amerikanske radioteleskopet på Hawaii noen spesielle signaler som bekrefter at menneskene ikke er de eneste intelligente vesenene i rommet. Signalene kommer 42 lysår fra Jorda fra planetsystemet til stjernen 55 Cancri.

Signalene kommer åpenbart ikke fra noe kjent naturlig fenomen.

– Signalene repeterer seg. I et bestemt mikroområde endrer signalene seg fra syklus til syklus. Det betyr at signalene inneholder intelligent informasjon og at menneskene på Jorden ikke er de eneste intelligente livsformene i Universet, jubler Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt på Universitetet i Oslo.

Tidenes oppdagelse

Astronomer har i mange år foretatt systematiske undersøkelser i det nære verdensrommet og lett etter primitivt liv. De har også lett etter liv på andre planeter.

– Dette er en oppdagelse vi alle har håpet på, men knapt tort å drømme om. Nå ser det ut til at arbeidet er kronet med suksess. Dette er den største oppdagelsen i menneskehetens historie og noe vi har ventet på i mange år.

Knut Jørgen Røed Ødegaard er foreløpig forsiktig med å uttale seg om hvor avansert livsformen kan være.

– Det er vanskelig å si hvor intelligent livet er, men det må minst være på et nivå som vår egen verden. Ellers hadde det ikke vært mulig å sende radiosignalene over så lang avstand og med så mye informasjon, påpeker den kjente astronomen ved Universitetet i Oslo.

Astronomer over hele verden arbeider nå for å tolke signalene nærmere. Knut Jørgen Røed Ødegaard forteller at det allerede er gjort en rekke interessante analyser.

GANSKE LIKE: Planetsystemene til 55 Cancri (øverst) og vår egen sol (nederst) er ganske like. Illustrasjon: NASA

Ligner på solsystemet vårt

Astronomer har i lengre tid hatt sterkt fokus på 55 Cancri. Stjernen har omtrent den samme alderen og den samme massen som solen vår.

I fjor ble den femte planeten funnet i det spesielle solsystemet. Oppdagelsen ble gjort av Debra Fischer ved San Fransisco universitetet. Den vitenskapelige artikkelen kom på trykk i Astrophysical Journal.

Planeten ble oppdaget etter observasjon av 2000 nærliggende stjerner med et Shane-teleskopet på Lick observatory på Mt. Hamilton, øst for San Jose, Calif og Keck-teleskopet som ligger 4200 meter over havet på fjellet Mauna Kea på Hawaii.

Planeten har en masse på vel fire til fem ganger Jordens masse. Avstanden til moderstjernen er 116.7 millioner kilometer, noe som er litt kortere enn Jordens avstand til solen. Omløpstiden er på 260 dager.

Beboelig sone

– Banen til planeten går i en beboelig sone, der temperaturen akkurat er så passe at det er mulig med rennende vann på hardt underlag, påpeker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Den nærmeste planeten i 55 Cancri er på størrelse med Neptun og har en omløpstid på under tre dager.

Den nest nærmeste planeten er på størrelse med Jupiter. Den tredje planeten har like stor masse som Saturn. Den nyoppdagete planeten er nummer fire i rekken, mens den femte planeten har en masse som er fire ganger større enn Jupiter. Omløpstiden til denne planeten er 14 år.

Astronomer har brukt atten år på å finne disse planetene. Arbeidet deres startet lenge før man kjente til en eneste planet i et annet solsystem i universet.

– Dette arbeidet gjør det spennende å lete etter en verden som er lik oss, har Professor Michael Briley ved National Science Foundation tidligere uttalt til NASA.

Intens leting

Knut Jørgen Røed Ødegaard forteller at astronomer ved en rekke radioteleskoper over hele verden nå har stoppet opp arbeidet sitt for å lete etter enda flere intelligente signaler fra solsystemet 55 Cancri.

Samtidig leter astronomene også iherdig etter enda flere planeter i den beboelige sonen i solsystemet.

Kan vi mennesker noen gang besøke våre fjerne slektninger i universet?

– Nei, planeten er 42 lysår unna. Et romskip ville ha brukt 1,6 millioner år på ekspedisjonen, hvis holder romfergen holder en hastighet på 28 000 kilometer i timen, sier en euforisk Knut Jørgen Røed Ødegaard som nå er i tett kontakt med astrofysikere over hele verden for å få siste nytt om brødrene våre i universet.

Emneord: Matematikk og naturvitenskap, Fysikk, Astrofysikk, romfysikk, astronomi Av Yngve Vogt
Publisert 1. feb. 2012 11:49 - Sist endret 13. mai 2019 13:51
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere