Apollon satser nå på video

Med smarttelefonen din kan du nå se videoreportasjer av forskere mens du blar i Apollon.

FORSKERPROFILER PÅ VIDEO: – I tillegg til små videoreportasjer, vil vi også portrettere en rekke forskere på video i tiden fremover, forteller Camilla Smaadal. Foto og montasje: Hanne Utigard

– På Universitetet i Oslo finnes det uendelig mange gode historier å fortelle – fra en lang rekke forskningsmiljøer. Noen av dem fortelles best med levende bilder, tror Apollons redaktør, Trine Nickelsen.

– Vi er opptatt av å formidle forskningen til flest mulig – ikke minst til unge folk. Ungdom i dag er flasket opp på levende bilder. Det må også Apollon ta konsekvensen av. Vi tror videoreportasjer virker appellerende og kan gjøre stoffet som formidles, mer forståelig.

Levende bilder forteller mer

Alle videoreportasjene i bladet er markert med et videosymbol og en QR-kode. En QR-kode gjør det mulig å se på videoreportasjene med mobiltelefonen din samtidig som du leser bladet. Du kan også se på videoreportasjene ved å gå inn på http://www.apollon.uio.no/video. Videoene skal dessuten spres på YouTube og i sosiale medier.

– Videoene skal gi forskeren et ansikt og en stemme. Når vi viser bilder i tillegg til det talte, blir gjerne forskningen lettere å forstå, mener Apollons nye videojournalist, Camilla Smaadal. Hun har studert kortfilm og har en master i videojournalistikk.

Ny måte å tenke på

– Videoer åpner en helt annen måte å tenke på. Her kan vi bruke andre typer vinklinger og historier enn det som egner seg i trykte medier. For meg er det viktig å skape en god flyt i historien. Da er bildene viktige. Med spennende bildekomposisjoner er det mulig å vise andre perspektiver og fortelle mer enn det som blir sagt.

Camilla Smaadal er også opptatt av klipperytmen.

– Mulighetene er uendelig mange. Det viktigste med klippingen er at det skal være flyt i filmen; du skal ikke tenke  over at det skjer et klipp. Jeg liker dessuten å kombinere stillbilder med levende bilder og mikse farger med sort/hvitt. Det gir en annen dynamikk. Lyd er også viktig for å skaper overganger og atmosfære.

Smaadal påpeker at videofilmene ikke skal være døgnfluer.

– De skal kunne leve lenge, og gjerne brukes i skolens undervisning, håper hun.

 

Publisert 24. apr. 2014 09:10 - Sist endret 24. apr. 2014 13:21
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere