Professor etterlyser 100 nye banneord (aprilsnarr)

De siste årene har nordmenn bannet så mye at de fleste banneordene har mistet effekten sin. Nå etterlyser språkprofessor ved UiO 100 nye banneord til den nye nasjonale banneboken.

BANNEBOK: – Banneord som «herregud», «drit», «faen», «helvete» og «satan» har mistet effekten sin. Det er heller ikke mye smell i «morrapuler». Professor Ruth E. Vatvedt Fjeld har derfor fått halvannen million kroner av Forskningsrådet for å erstatte dagens utdaterte banneord. Hun leter nå etter hundre nye saftige uttrykk som skal publiseres i en egen bannebok. Foto: Yngve Vogt

- Dagens banneord blir så fort utdatert at de må erstattes. Vi trenger minst hundre nye banneord for å ha noe å ta av, forteller professor Ruth E. Vatvedt Fjeld i nordiske språk på Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo.

Som landets fremste ekspert på banning slår hun alarm om hvordan den stadig eskalerende bruken av banneord ødelegger betydningen av ordene som skal fornærme mest mulig. Bare i NRK bannes det nå tre ganger mer enn for bare noen få år siden.

- Banning skal fungere som en sikkerhetsventil og er et rensemiddel for å få ut frustrasjonen vår. Vi som har et grunnleggende behov for sterke kraftuttrykk for å lufte ut frustrasjonene våre, kan lett havne i problemer når banneordene ikke lenger fungerer. Det er viktig å huske på at det er bedre å bruke ord enn vold for å kvitte seg med sinte tanker. Hvis banneordene mister betydningen, er jeg redd det blir mer håndgemeng og slåsskamper, frykter Vatvedt Fjeld.

Hun er klinkende klar på hvilke banneord som allerede må ut av bannevokabularet:

- Banneord som «herregud», «drit», «faen», «helvete» og «satan» må ut. Jesus uttalt som «djisus» fungerer heller ikke lenger. «Fuck» er helt ut. Det er ikke mye smell i «morrapuler» heller. Men det er ingen vits i å forby dem. De er så misbrukt at de visner bort som gamle potetplanter.

Vil ha forslagene dine

Med støtte på halvannen million kroner fra Forskningsrådets program «Norsk språkdrakt i neste århundre», er Vatvedt Fjeld i gang med å samle inn hundre nye ord som kan erstatte de gamle banneordene.

- De nye ordene må være mer intense enn de gamle og samtidig være tilpasset det nye Norge, påpeker Vatvedt Fjeld og håper leserne kan hjelpe Universitetet i Oslo med å sende inn nye forslag på banneord til tilbakemelding@apollon.uio.no.

Vatvedt Fjeld er blant dem som forbanner det norske byråkratiet. Hun foreslår derfor at en del av de nye banneordene kan forbindes med noen av de moderne samfunnsanordningene som aldri fungerer.

- Har du noen gang prøvd å lese selvangivelsen på nett? Da må du bruke et system som kalles Altinn. Altinn er et tidenes mareritt. Jeg kommer aldri inn dit jeg skal. «Altinn» er derfor et så stygt ord at det kan overta plassen til «fanden».

- Hva med «banansvenske», som for noen år siden ble lansert på Skavlan av den svenske gravejournalisten Janne Josefsson som fleipet med at svensker drar til Norge for å skrelle bananer?

- En svenske som skreller bananer? Det er ikke godt nok. Foreslår i stedet «din jævlige EU-regel», «ditt jævlige EU-direktiv» eller kanskje enda bedre: «ditt jævla EU-postdirektiv». Da får vi slengt med en halvlitterær allusjon i samme slengen.

Slutt med kjønnsord

Før i tiden var menn flinkest til å banne, men det har endret seg de siste årene. Kvinnene har nå kommet etter. Sist uke hadde VG førstesideoppslaget om søstrene Kristine og Johanne Thybo Hansen fra Nordreisa som slenger om seg med svært saftige gloser i TV-serien «Jegertvillingene».

Nå som moderne kvinner er blitt mye flinkere til å strø om seg med frustrasjonsdempende ord, ønsker Vatvedt Fjeld, som den feminist hun er, å avskaffe alle ord som bruker kjønnsord som banneord.

- Vi trenger mer likestilte ord som «rasshøl». De nye banneordene må ikke nedvurdere kvinnenes kjønn. Jeg tenker da på ord som «ditt fittehøl» eller «ditt forpulte fittehøl».  Det er på tide å få disse ordene ut av bruk.

Felles bannenorm

Språkprofessoren poengterer at de nye banneordene må følge en standard språknorm.

- Språk er krevende. Banneord er enda mer krevende. Ordene må være holdbare og fungere internasjonalt. De må være forståelige for alle og fungere likt på både bokmål, nynorsk og riksmål. Vi kan derfor ikke lenger godta nordnorske salver.

Håpet hennes er at de nye banneordene skal kunne brukes i lang tid fremover.

- Vi må ikke glemme at endringer i språket ikke går så fort som man tror. Mange av dagens banneord kommer fra norrøn tid og har eksistert i mer enn tusen år. De nye banneordene bør derfor kunne fungere i minst 500 år.

Utgir egen bannebok

De nye banneordene skal samles i en egen bannebok. Den kan bli en viktig innfallsport for å forstå det moderne, norske samfunnet.

- Banneboken skal bli et oppslagsverk for alle våre nye landsmenn som søker norsk statsborgerskap. Boken bør derfor bli obligatorisk pensum på alle norskkurs for utlendinger. Kanskje banneboken kan gis som konfirmasjonsgave? Vi ser også for oss at banneboken kan bli fast pensum i sjetteklasse i barneskolen, forteller Vatvedt Fjeld, som ønsker samtaler om dette med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Den kommende, standardiserte banneboken vil bli den første i verden.

- Det er på høy tid. Nå kan Norge atter en gang bli et foregangsland. Når de hundre nye banneordene er klare, kan vi få ut alle frustrasjonene på en fin måte, og vi vil kunne leve i fred og fordragelighet med hverandre, håper banneprofessoren ved UiO.

Hun ser frem til lesernes forslag. De beste banneordforslagene blir premiert med en gratis banneordbok. Du kan sende forslagene dine på mail til tilbakemelding@apollon.uio.no.

 

 

Av Yngve Vogt
Publisert 1. apr. 2015 06:41 - Sist endret 6. apr. 2015 13:29
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere