Makt gjennom gullmynter

I 2600 år har herskere over hele verden utgitt gullmynter. UiO har tusenvis av dem. De flotteste er stilt ut på Kulturhistorisk museum i Oslo.

gullmynter
 
MYNTUTSTILLER: – Gullet løper som en rød tråd gjennom pengenes historie, fra de første
myntene fra Lilleasia omkring 610 f.Kr. opp til det tjuende århundre, da gullreserver var grunnlaget for pengesystemene våre, forteller Håkon Roland, primus motor for myntutstillingen. Foto:Håkon Roland- KHM/UiO
Mynter har hatt stor betydning for samfunnet gjennom historien, helt fra de ble oppfunnet for 2600 år siden. Mynter gjorde det mulig for mennesker å samarbeide, selv om de ikke stolte på hverandre.

Gull har vært en viktig del av pengenes historie helt fra de første myntene i Lilleasia og opp til det tjuende århundre, så lenge gullreserver var grunnlaget for pengevesenet vårt. Gullmynter troner øverst på rangsstigen.

– Myntkabinettet på Universitetet i Oslo har tusenvis av gullmynter i samlingen sin. De er fra hele verden. Nærmere hundre av de flotteste og mest interessante vises nå frem i en meget ranssikker etasje på Kulturhistorisk museum i Oslo, forteller førsteamanuensis Håkon Roland på Avdeling for numismatikk og klassisk arkeologi.

 

 

Av Yngve Vogt
Publisert 22. aug. 2018 10:09 - Sist endret 22. aug. 2018 10:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere