Masterstudenter holdt ellevilt kjemishow

Eksplosivt kaffemelk-pulver, kokende vanndamp fra eksem-middel og kunstige regnskyer. Det var bare noen av de spektakulære innslagene på kjemishowet på Forskningstorget i helgen.

FLAMME: Kjemishowet ble åpnet med et skikkelig ild-puff. Foto: Yngve Vogt

I helgen ble Forskningstorget arrangert på Universitetsplassen i Oslo. Et av de store trekkplastrene var kjemishowet.

- Kjemishowet er viktig for å skape interesse og engasjementet for hva man kan gjøre med kjemi, fordi vi har lyst til at så mange som mulig skal begynne å studere kjemi og realfag og løse verdensproblemene. Da er det viktig å engasjere barn så tidlig som mulig, forteller masterstudent Mari Mathillas Røsvik i strukturfysikk og termoelektriske materialer. Sammen med masterstudent Veronica Killi, som har spesialisert seg på å forske på fremtidens materialer, holdt de et ellevilt kjemishow, hver bidige time, gjennom hele helgen.

De startet alle showene med et ildeksperiment.

- Vi brukte melkepulveret Coffee-mate, som vi har i kaffen. Vi spredte pulveret med en sil og heller det over en gassbrenner, forteller Røsvik.

Responsen lot seg ikke vente. En svær ildkule steg til himmels.

- Vi anbefaler at dette ikke gjøres innendørs, såfremt du ikke ønsker et påskudd til å pusse opp kjøkkenet, ler Veronica Killi.

POPULÆRT: Kjemishowet var like populært gjennom hver time under Forskningsdagene. Foto: Yngve Vogt

Billekjemi

Et av de andre artige eksperimentene var hvordan bombarderbillen beskytter seg hvis den står i fare for å bli tatt av en padde. Bombarderbillen produserer hydrogenperoksid (H2O2) inne i kroppen sin.  Når den skal forsvare seg spalter den hydrogenperoksiden til kokende vanndamp.

For å sette i gang den spesielle kjemiske prosessen brukte studentene en katalysator som kalles kaliumpermanganat. Dette er rosa salt som kan kjøpes på apoteket og som er spesielt egnet til å behandle eksem.

Da studentene blandet sammen disse to stoffene, ble det dannet brennende vanndamp.

- Vi brukte paraply for å beskytte både oss og publikum. Uten paraplyen hadde saltet havnet over hele universitetsplassen, ler Mari Mathillas Røsvik.

BILLEANGREP: Mari Mathillas Røsvik (t,v) og Veronica Killi viser hvordan bombarderbillen forsvarer seg. Foto: Yngve Vogt

Kunstig regn

Kjemishowet ble avsluttet med en kunstig regnsky. Regnskyen ble dannet ved at masterstudentene helte kokende vann oppi en beholder med nesten 200 minusgrader kaldt og flytende nitrogen.

- Når det kokende vannet kommer i kontakt med nitrogenet, fordamper nitrogenet umiddelbart og tar med seg vannkondens i lufta. Da får du en sky, forklarer Røsvik.

Alle kjemishowene var smekkfulle.

- Det var morsomt å stå på scenen. Folk ble giret. Barna stilte mange fine spørsmål, forteller Killi.

Fikk du ikke med deg årets kjemishow, kan du håpe at masterstudentene også kommer neste år.

KUNSTIG REGNSKY: Her lager Veronica Killi en kunstig regnsky. Foto: Yngve Vogt
ROSA FARGE: Mari Mathillas Røsvik bruker paraplyen for å hindre at det spruter rosa stoff over hele universitetsplassen. Foto: Yngve Vogt
REGNSKY: Veronica Killi midt i den kunstige regnskyen sin. Foto: Yngve Vogt
REGNSKYTORNADO: Regnskyen stiger til værs. Foto: Yngve Vogt
INTENST: Demonstrasjonen av hvordan bombarderbillen forsvarer seg kjemisk er intens. Foto: Yngve Vogt
PUBLIKUM: Mange flokket seg rundt kjemishowet på Forskningstorget på Universitetsplassen. Foto: Yngve Vogt

 

Av Yngve Vogt
Publisert 23. sep. 2019 11:37 - Sist endret 10. mars 2020 09:21
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere