Karantenekonserter gir viktige sosiale opplevelser

Digitale konserter kan gi økt sosial samhold i en tid preget av isolasjon.  

ALENE SAMMEN: Musikk er en fundamentalt sosial opplevelse, også når vi sitter alene hjemme i sofaen. Foto: NTB scanpix

Koronaepidemien har endret våre sosiale liv. Konserter og festivaler er avlyst verden over og isteden flyttet over på digitale plattformer – hvor de strømmes direkte, ofte fra artistens eget hjem.

– Vi forsøker å finne ut hva det er ved de virtuelle konsertene som beveger tilskueren, forteller stipendiat Dana Swarbrick, som leder det nye forskningsprosjektet Karantenekonserter ved RITMO – Senter for tverrfaglig forskning på rytme, tid og bevegelse.

Er det mulig for oss å føle nærhet til utøvere og hverandre i et virtuelt miljø?
Når vi ikke lenger kan se hverandre, blir den sosiale plattformen viktig, mener Swarbrick.

 – På Facebook, for eksempel, kan vi følge med på hvordan andre kommenterer underveis i konserten. Det er interessant å se hvordan vi påvirkes av å ha slik tilgang til andres opplevelser. Vi tror det kan bidra til en følelse av samhold med andre lyttere, selv om konserten ikke oppleves direkte.

Swarbrick mener følelsen av tilkytning mellom artist og publikum forsterkes, men hun er usikker på akkurat hva det er som vekker en slik tilkytning. 

– De digitale konsertene varierer mellom høyt profesjonelle opptak, gjerne spilt inn i tomme konserthaller, og opptak som artisten selv sørger for i eget hjem og uten tilgang til profesjonelt utstyr. At tilhøreren ser paralleller mellom artistens liv og sitt eget; opplever å være i samme situasjon som følge av koronapandemien, kan tenkes å forsterke tilknytningen, sier hun. 

 

Musikk er sosialt

Når vi ikke lenger har mulighet til å være sammen – har vi da mistet et viktig sosialt aspekt ved musikk? Swarbrick mener at det ikke nødvendigvis er slik. 

– Jeg ser på musikk som en form for kommunikasjon. Du trenger ikke å være i en sosial sammenheng for at musikken skal ha en sosial verdi for deg.

Når du lytter på musikk alene, er det sosialt? – Jeg ville sagt ja. Når du hører på en trist sang fordi du er trist, relaterer du deg til en annen person som har opplevd det samme. Følelser du ikke har klart å sette ord på kommer til uttrykk gjennom musikken. Det kan oppleves som at artisten sympatiserer med deg. 

Førsteamanuensis Jonna Vuoskoski ved Institutt for musikkvitenskap, som også er Swarbricks veileder, peker i sin forskning på at det nettopp er denne betryggende følelsen av å bli forstått, som ofte får oss til å høre på trist musikk når vi er triste. 

– Samtidig kan du oppleve at du fanger opp følselsene i musikken på samme måte som du kan fange opp følelsene til mennesker rundt deg, forteller Vouskoski. – Dette er en emosjonell effekt som er sosial av natur, legger hun til.  

 

Bygge samhold

Swarbrick og forskerkollegene samarbeider med partnere i bransjen verden over. De spør konsertdeltakere om de sosiale og emosjonelle opplevelsene de har av konserten de lytter til.

Svarene kan brukes til å planlegge digitale konserter fremover. 
– Vi håper prosjektet vårt kan gagne både musikere og musikk-lyttere, og bygge opp om samholdet som en konsertopplevelse vanligvis gir oss.
 

Av Kristin Nagy Nordmark
Publisert 15. sep. 2020 14:57 - Sist endret 15. sep. 2020 14:57
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere