Forskningsprisen til genpsykiater

Professor Ole A. Andreassen får forskningsprisen for å ha funnet sammenhengen mellom gener og psykiske lidelser.

FORSKNINGSPRISEN: Professor Ole A. Andreassen er tildelt UiOs forskningspris 2020. Foto: Øystein Horgmo/UiO.

Professor Ole A. Andreassen har analysert store datamengder for å avdekke den komplekse sammenhengen mellom gener og psykiske lidelser. Dette er nå blitt den «nye normalen» i psykiatrien. Andreassen er senterleder ved Norsk senter for forskning på mentale lidelser (Norment) på Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus og får nå forskningsprisen ved Universitetet for sitt årelange arbeid.

Så mange som én av fire rammes av psykisk sykdom i løpet av livet. Verdens helseorganisasjon anslår at rundt 450 millioner mennesker i dag lider av slike plager. Dette gjør mentale lidelser til en av de største truslene mot den globale folkehelsen-

– Vi ser at mange psykiatriske lidelser har en felles genetisk struktur, kommenterte Andreassen i intervju i Apollon i mai.

Sammen med et internasjonalt team av forskere i Psychiatric Genomics Consortium, har Andreassen identifisert mer enn 100 genetiske varianter som øker risikoen for mer enn én mental lidelse. De åtte ulike psykiske lidelsene han snakker om er bipolar lidelse, Tourettes syndrom, tvangslidelse, schizofreni, ADHD, depressiv lidelse, autisme og anoreksi.

Ole A. Andreassen har et tett samarbeid med forskere, både nasjonalt og internasjonalt innen psykiatri og hjerneavbildning. Han har kombinert data fra mange land for å kunne bruke statistiske analyser til å identifisere risikofaktorene for psykiske lidelser.

Forskningsprisen som er på en kvart million kroner, blir delt ut på Universitetets årsfest i begynnelsen av september.

Av Yngve Vogt
Publisert 24. juni 2020 10:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere