Kongen delte ut årets Kavlipriser

Kavliprisene for forskning på det aller minste (nano), det aller største (astro) og det mest komplekse (nevro) ble delt ut på Oslo Konserthus tirsdag 6. september 2022. 

PRISVINNERNE: Grunnet korona-pandemien ble Kavliprisen både for 2020 og 2022 delt ut samtidig. Foto: Yngve Vogt

Den norskamerikanske forretningsmannen og milliardæren Fred Kavli opprettet i 2005 tre priser for internasjonale forskere som har gjort betydningsfulle fremskritt innen det aller minste (nanovitenskap), det aller største (astrofysikk) og det mest kompliserte (nevrovitenskap).

– Dette er fremtidens priser. Prisene har fokus på de mest interessante fagområdene i det 21. århundre, fortalte Fred Kavli til Apollon i 2006.

Fred Kavli vokste opp i Eresfjorden i Romsdal og studerte fysikk på daværende NTH i Trondheim. Etter studiene fro han i 1956 til USA og startet Kavli Corporation, som produserer sensorer for blant annet fly og romfartøy.

Ved årtusenskiftet solgte han seg ut og grunnla Kavli Foundation. Formålet var å støtte grunnforskning.

Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo delte ut de første prisene i 2008. Siden den gang er prisene delt ut annet hvert år av.

Årets astrovinnere er de tre forskerne Roger Ulrich, Conny Aerts og Jørgen Christensen-Dalsgaard. De har studert lydbølger og vibrasjoner inne i Sola. Arbeidet deres er et viktig bidrag for å forstå innsiden av både Sola og andre stjerner.

Årets nanovinnere er de fire forskerne David A. Allara, Jacob Sagiv, Ralph G. Nuzzo og George Whitesides for arbeidet deres med å utvikle en nanotynn overflate som kan legges oppå et annet materiale. Denne supertynne overflaten endrer de fysiske egenskapene til materialet.

Årets nevrovinnere er Huda A. Zoghby, Jean-Louis Mandel, Harry T. Or og Christopher A. Walsh for å forstå sammenhengen mellom genetikken og sjeldne hjernelidelser.

Grunnet pandemien, var det ikke mulig å arrangere utdelingen av Kavliprisen i 2020. Prisvinnerne fra 2020 fikk derfor også utdelt prisen sammen med årets vinnere.

Ardem Patapoutian og Davis Julius fikk nevroprisen i 2020 for deres oppdagelse av reseptorer i huden som gjør det mulig for oss å kjenne temperatur og trykk.

Andrew Fabian  fikk astroprisen i 2020 for hvordan svarte hull påvirker omkringliggende galakser.

Nanoprisen 2020 ble tildelt Harald Rose, Maximilian Haider, Knut Urban og Ondrej L Krivanek for å lage elektronmikroskop med mye bedre oppløsning.

Prisene ble delt ut av Kong Harald i Oslo Konserthus tirsdag 7. september 2022. Etter utdelingen ble prisvinnerne invitert på bankett i Oslo Rådhus.

MAJESTETISK: Kong Harald delte ut prisen til de fire vinnerne av årets nanopris. Foto: Yngve Vogt

 

Av Yngve Vogt
Publisert 7. sep. 2022 19:40 - Sist endret 7. sep. 2022 19:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere