Min kone er overbevist, Newton hadde rett

Fysikkens verden – presentert i sammenhenger vi gjenkjenner og beskrevet på måter vi kan forstå.

Etter å ha lest Anja Røynes forklaring på tyngdens akselerasjon, forsøker jeg å overbevise min kone.

"Bananene traff vannoverflaten samtidig, det tok tre sekunder og høyden er 45 meter. Min kone er overbevist, Newton hadde rett."

Hun er fortsatt skeptisk og det ender med at vi en vindstille søndags formiddag står øverst oppe på Breviskbrua, jeg med ulltråd rundt to bananer i den ene hånda og fem i den andre mens hun har mobilen klar.

– En to tre – slipp! Bananene traff vannoverflaten samtidig, det tok tre sekunder og høyden er 45 meter. Min kone er overbevist, Newton hadde rett.

Kanskje du er en av oss som noen ganger lurer på hvordan en diger Boeing av metall kan fly? Vingen er konstruert slik at luften over vingen beveger seg på en måte som gjør lufttrykket under vingen større enn over og dermed ‘bærer’ flyet mens motoren driver det framover.

Du har muligens stått ved båtripa på en av de store fergene og gledet deg over alt det vakre vi seiler forbi. Så er det noen som spør hvordan det er mulig at denne kolossen av metall kan flyte? Vi andre nikker gjenkjennende før vi snakker om noe annet.

ller du har undret deg over hvordan en varmepumpe kan varme opp et hus til 20 grader med energien den henter utenfra der temperaturen ligger under 0 grader. Og hva er nordlys, dette vakre lysspekteret på himmelen som trekker tusenvis av turister hvert år?

I boken Fysikk – enkelt forklart finner du forklaringene.

Vi har mange en oppfatning av at fysikk, det er ikke for oss. Når du går gjennom boken til Anja Røyne vil du bli overrasket over at mye av det du leser virker på en måte kjent.

Står du på en badevekt i en heis mens den går oppover vil vekten vise mer enn det du egentlig veier, motsatt om heisen går nedover. Dette er ditt forslag om noen spør, men her kan du også finne ut hvorfor. Og det er den store forskjellen, her får du alt dette forklart.

Boken er delt inn i 9 områder og her møter vi fysikkens verden og dens lover – eller heller sannheter – i sammenhenger vi gjenkjenner og beskrevet på en måte vi kan forstå. Det i seg selv er en bragd! Hvert tema er krydret med oppgaver så det er nok av muligheter til fordypning.                                                                                                  

Av Ole Nordmark
Publisert 21. okt. 2020 13:43 - Sist endret 21. okt. 2020 13:43