Skal sjekke om tap av lukte- og smakssansen kan være tidlig tegn på covid-19-smitte

Forskere leter nå etter sammenhengen på tidlig tegn på covid-19-smitte og tap av lukte- og smakssansen. For å finne ut av dette trenger de flere hundre frivillige nordmenn med forkjølelse, influensa eller Covid-19 til å være med på en liten spørreundersøkelse på nett.

TRENGER FRIVILLIGE: Preet Bano Singh (t.v.) trenger 400 nordmenn til en spørreundersøkelse på nett. Foto: Fredrik Pedersen, Odontologisk fakultet/UiO

Tannleger, leger og forskere fra mer enn femti land lager nå en spørreundersøkelse på nett for å finne sammenhengen på tidlig tegn på covid-19-smitte og tap av lukte - og smakssansen.

Det forteller postdoktor Preet Bano Singh på Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Singh er tannlege og er en av universitetets fremste forskere på smak og lukt.

Vitenskapelige studier fra så ulike land som Kina, Iran, Italia og Storbritannia viser at mellom 30 og 60 prosent av alle covid-19-pasientene klager over at de mister både lukte- og smakssansen.

Denne gruppen kan deles inn i tre deler.

En fjerdedel av pasientene mister lukte - og smakssansen før de får hoste og feber.

En fjerdedel av pasientene mister disse sansene samtidig som de får andre symptomer.

Den resterende halvparten mister sansene litt ut i sykdomsforløpet.

- Som eksempel kan de miste evnen til å lukte kaffe, såpe, tannpasta og hvitløk, forteller Preet Bano Singh

Ikke som forkjølelse

De fleste forkjølte har opplevd å miste luktesansen og at maten ikke smaker. Det er fordi slimet gjør nesen tett. Da blir luktecellene utilgjengelige.

For covid-19-pasientene er mekanismen en annen. Disse pasientene får vanligvis ikke slim i nesen.

Det viser seg at covid-19-viruset trenger to helt bestemte nøkkelproteiner for å trenge inn i cellene. Disse to spesielle nøkkelproteinene, med de eksotiske navnene ACE2 og TMPRSS2, finnes i store mengder i celler innerst i nesen.

For å finne sammenhengen mellom covid-19 og endringene av smak og lukt, har 500 forskere fra mer enn femti land over hele verden, gjennom Global consortium for chemosensory research, gått sammen for å løse dette. De har laget spørreskjemaer på mange forskjellig språk, deriblant norsk.

Trenger 400 nordmenn

Preet Bano Singh kom tidlig med i dette studiet. Hun jakter nå på norske forsøkspersoner som de siste ukene enten har vært forkjølt, hatt influensa eller har vært testet positivt eller negativt for covid-19.

- Jeg trenger nå hundre deltakere fra hver gruppe for å finne en signifikant statistisk forskjell. Altså 400 forsøkspersoner til sammen, poengterer Preet Bano Singh.

Her er testen: https://gcchemosensr.org/.

- Jeg anbefaler alle de norske deltakerne om å velge den norske testen.

- Dette er et internasjonalt forskningsprosjekt. Hvorfor trenger dere norske forsøkspersoner?

- Sykdommen har stor lokal variasjon. Vi trenger derfor så mange forsøkspersoner som mulig. Også norske.

Den dagen hun og de internasjonale samarbeidspartnerne hennes har fått nok deltakere, kan de finne ut om tap av lukte –og smaksansen kan være tidlig tegn på covid-19-smitte.

Resultatet er forhåpentligvis klare allerede før sommeren.

Oppfordring

Preet Bano Singh oppfordrer likevel at du allerede i dag tar forholdsregler om luktesansen din endres.

- Informasjonen om sammenhengen mellom covid-19 og forvrengning av lukt og smakssansen er viktig for å unngå at du sprer viruset til andre. Hvis du mister lukte- og smakssansen samtidig som du har en luftveisinfeksjon, bør du gå i karantene. Det kan være covid-19. Da bør du ta kontakt med helsevesenet for test og videre oppfølging, poengterer Preet Bano Singh.

Av Yngve Vogt
Publisert 30. apr. 2020 07:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere