Redder verdensarven på Bygdøy

Interessen for vikingtiden er enorm internasjonalt. Populære filmer og tv-serier bidrar til oppblomstringen. Også her til lands er interessen stor, ikke minst etter nye funn av vikingskip i Østfold og Vestfold, oppdagelser som skapte overskrifter hos oss – og verden over. 

Turistene kommer. 600 000 mennesker er innom Vikingskipshuset på Bygdøy hvert år. Ikke noe museum i Norge er i nærheten av slike besøkstall. Men de vakre skipene er ikke alt. I Kulturhistorisk museum sine samlinger finnes om lag 50 000 gjenstander fra vikingtid.

Selve juvelen i kronen er Osebergfunnet, en sensasjon da det ble oppdaget i 1903. Skipsgraven skulle vise seg å omfatte verdens mest omfangsrike samling av tregjenstander fra vikingtiden. Ja, så rik og mangfoldig er den, at vi må helt til kongegravene i Egypt for å finne tilsvarende.

Før utgravingen av Oseberg i 1904 var det som var kjent av kunsthåndverk fra vikingtiden, stort sett smykker. Nå fikk vi vikingkunst i stort format og de vakreste utskjæringer i tre. Ingen hadde sett noe sånt – siden vikingtiden. Naturens egen vakuuminnpakning hadde bevart treverket forbløffende godt.

I dag er ikke alt som det skal. Mange av gjenstandene er i langt dårligere forfatning enn da de ble funnet. På slutten av 1990-tallet oppdaget konservatorene dype sprekker i noen av de ikoniske gjenstandene. Først etter ti år forsto de årsakene til nedbrytingen. Metoden som skulle sikre gjenstandene et langt liv, hadde slått kontra. Alunsaltet som ble brukt til å konservere mange av skattene fra Oseberg dannet syre, som i løpet av hundre år gradvis har brutt treet ned.

Etter hvert forstod også politikerne alvoret og finansierte forskningsprosjektet Saving Oseberg. Siden 2014 har en internasjonal forskergruppe fra arkeologi, konservering, kjemi og materialvitenskap jobbet intenst for å berge skattene. I starten visste de ingenting om det komplekse materialet. Med tverrfaglighet nedenfra har gruppen møysommelig opparbeidet seg spesialkompetansen som trengs. Prosjektet går mot slutten, men ennå står mange spørsmål ubesvart.

I fjor høst besluttet regjeringen å bygge nytt vikingtidsmuseum og de første millionene er satt av. En sentral del av de planlagte utstillingene i det nye museet blir de eksepsjonelt vakre tregjenstandene fra Oseberg. Men først må de reddes. Den nødvendige tverrfagligheten i forskningsprosjektet tar tid og koster penger. Alle gode krefter som etterspør at ulike fag bør samarbeide for å berge kulturarven, bør nå kjenne sin besøkelsestid.

Publisert 18. mai 2020 16:32 - Sist endret 18. mai 2020 16:32