Krig og mat

FN advarer: for første gang i nyere tid kan det vise seg at verden ved årets innhøsting ikke produserer nok mat. Krig og konflikt er en viktig årsak. Det gjelder Ukraina, men også andre land. I en rapport fra Verdens matvareprogram omtales krigen i Jemen som «den verste menneskeskapte katastrofen i moderne historie».

I åtte år har befolkningen i landet opplevd massiv bombing, beleiring og blokade. Også i andre land i Midtøsten og Afrika fulgte væpnete konflikter i kjølvannet av den arabiske våren i 2011, og satte med det en stopper for veien verden hadde valgt det første tiåret av det nye årtusen – mot stadig mindre krig og mer fred.  

Trolig påvirker krig og konflikt livet til flere mennesker i dag enn noen gang siden andre verdenskrig.

Millioner uskyldige er fanget i kryssilden. Liv går tapt, kropper og sinn skades og tortureres, mennesker tvinges bort fra sine hjem. De langsiktige konsekvensene er også ekstremt ødeleggende: samfunnsstrukturer i oppløsning, økonomi i ruiner, ødelagte livsskjebner.  

Det siste tiåret har igjen sult blitt et våpen i krig. Krigens aktører sulter ut befolkningen for å oppnå militære og politiske mål, de hindrer tilgangen til mat, vann og medisiner, og nekter hjelp til mennesker i akutt nød. Det er moralsk forkastelig og forbudt i folkeretten, men vi har sett det i Jemen, Syria og flere andre land.

I dag bruker trolig parter i alle væpnete konflikter sult som ett av flere virkemidler for å vinne militære seire. Sulten folk opplever er akutt, men sulten fortsetter også. Om krigshandlingene opphører, opphører likevel ikke lidelsene.

Millioner av mennesker er fanget i vedvarende sultkriser, kan vi lese i denne utgaven av Apollon.

Det skyldes uløste konflikter, svekkete forsyningslinjer og skyhøye priser på mat. Stedene i verden med mest krig og konflikt, er også mest utsatt for klimaendringer.

Bomber hindrer bøndene. Åkre blir ikke dyrket. Krig ødelegger jord, vann- og strømforsyning, og energiprisene er skyhøye. I Syria er situasjonen alvorlig og dramatisk. Flere mennesker trenger hjelp nå enn da krigshandlingene raste, bare om lag tretti prosent av hveteproduksjonen er intakt, i Irak bare ti prosent. Krisen er stille.

Millioner av barn får ikke sove om natten, de har ikke hatt noe å spise om dagen.

Alt dette stiller også forskning og utredning foran store utfordringer. Kombinasjonen av krig, matmangel og flyktningstrømmer gjør at den akutte, sosiale bærekraften nå står på spill i store deler av verden.

Av Trine Nickelsen
Publisert 2. feb. 2023 12:07 - Sist endret 2. feb. 2023 12:07