Fra forskning til næringsliv

En idé oppstår. Det blir en oppfinnelse. Men for at oppfinnelsen skal bli realisert og tatt i bruk, kreves mer, det vi kaller innovasjon: Det er nødvendig å skaffe kapital og personer med relevant kunnskap, det må være rom for å eksperimentere, prøve og feile. Og ikke minst: Noen må ønske å ta nyvinningen i bruk.

Både på universitetet og i samfunnet er det store forventninger om å få dette til. Akademias bidrag til innovasjon og verdiskaping er tydeligere formulert enn før. 

Universitetet i Oslo har mye å vise til: Allerede på sekstitallet utviklet Ole Johan Dahl og Kristen Nygaard programmeringsspråket Simula, en helt ny måte å programmere datamaskiner på, som brukes av systemutviklere over hele verden.

I samme fagmiljø utviklet søskenparet Kristin og Jørn Braa helseinformasjonssystemet DHIS2, som sikrer 1,4 milliarder mennesker i fattige land bedre helsetjenester. Fra den medisinske forskningens verden kom Vaccibodies, en helt ny type vaksine som mobiliserer kroppens eget immunforsvar i kampen mot kreft – utviklet av Bjarne Bogen, Inger Sandlie og Agnete Fredriksen.

For å nevne noe.

I denne utgaven av Apollon får vi flere gode eksempler på forskere som har greid det – å bringe kunnskapen sin ut i samfunnet i form av nye produkter, teknologier og medisiner. Noen har lyktes ekstremt bra og skapt milliardindustri.

Men for Apollon er det viktig å vise at veien fra forskning til bedrifter og arbeidsplasser er lang, og at mange ikke når fram.   

I denne utgaven kan vi også lese om et fagmiljø som har gått veien fra forskning til næringsliv på sin egen måte: I flere tiår har juristene på Nordisk institutt for sjørett samarbeidet aktivt med store næringsaktører langs kysten. Ved starten av oljeeventyret var de med på å skrive petroleumsretten, loven som gir oss kontroll over verdiene på havbunnen.

En særlig viktig juridisk innovasjon fra fagmiljøet på Karl Johan er de standardiserte petroleumskontraktene som regulerer forholdet mellom oljeselskapene på norsk sokkel og leverandørindustrien langs kysten.

For innovasjon omfatter mye mer enn å kommersialisere forskningsresultater. Innovasjon er også å finne løsninger på konkrete problemer og utfordringer i samfunnet, som ulikhet, eldrebølge og klimakrise. I neste utgave av Apollon skal vi se nærmere på hva samfunnsforskerne våre kan bidra med.  

Publisert 2. mai 2023 12:57 - Sist endret 2. mai 2023 12:57