Tyver tar tidsskrifter

For at vi skal kunne stole på forskningen og ha tillit til at kunnskapen forskerne frambringer er sann og etterrettelig, må vi ha gode, vitenskapelige tidsskrifter som evaluerer kvalitet og relevans – som skiller det gode fra det mindre gode, det brukbare fra det ubrukelige.

Tidsskriftene kontrollerer forskningens substans, inklusiv teori og empirisk metode så vel som originalitet. Det skjer gjennom fagfellevurderinger – en grundig gjennomgang og prøving fra andre forskere. Systemet er sikkert ikke perfekt, men det er vanskelig å tenke seg en annen eller bedre ordning.

Viktige sider av hele forskningssystemet står på spill. 

Er denne nødvendige kontrollinstansen nå i ferd med å svekkes? Samtidig som begrepet fake news ødelegger nyhetsformidlingen, er nemlig det like foruroligende fake science nå også en realitet.

Vi har hørt om røvertidsskrifter som publiserer alt som kommer inn – likt og ulikt, uten kvalitetskontroll. Vi har også fått vite om masseproduksjon av falske forskningsartikler. Ikke bare forskere, men også hackere kan tydeligvis jobbe raskere og mer effektivt når kunstig intelligens bidrar.

Nå har det ødeleggende jukset tatt enda et skritt. I denne utgaven av Apollon forteller vi om et nytt fenomen, kanskje for første gang i Norge: Kriminelle stjeler legitime, vitenskapelige tidsskrifter og gir dem ut som sine egne – for å høste profitt. Det har nå også skjedd på Universitetet i Oslo.

I februar 2023 opplevde Sune Dueholm Müller på Institutt for informatikk at tidsskriftet han var redaktør for, ble kapret. Hvor skadelig dette er, oppsummerer han treffende: «Kapringen er en trussel mot den vitenskapelige og akademiske integriteten. Den skader omdømmet til det ekte tidsskriftet, fører til økonomisk svindel, identitetstyveri og ødelegger ryktet til forskerne.»

Siden utviklingen kan være så skadelig, er det betimelig å spørre: Hvilke mottiltak setter universitetsmiljøet, tidsskriftene og forlagene inn?

Det er viktig at de ansvarlige – både på universitetene, i forskningsrådene og i tidsskriftene tar problemet opp i full bredde for å se hva som kan gjøres.

Skjer ikke det, kan forskningens renommé og samfunnsnytte være truet. Viktige sider av hele forskningssystemet står på spill. 

Av Trine Nickelsen
Publisert 29. feb. 2024 13:14 - Sist endret 29. feb. 2024 13:14