1500 dyrearter praktiserer homsesex

Homoseksualitet er svært vanlig i dyreriket og spesielt hos flokkdyr. Mange dyr løser konflikter ved å ha sex med samme kjønn.

MAKE SEX, NOT WAR: – Dvergsjimpansen løser konflikter med sex. Sex mellom to hunner er ikke uvanlig, forteller Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum. Foto: Yngve Vogt

Fra midten av oktober og frem til neste sommer kan du på Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo se den første utstillingen noen gang som tar for seg homoseksualitet i dyreriket.

– Et grunnleggende premiss i samfunnsdebatten har vært om homoseksualitet er unaturlig. Dette premisset er galt. Homoseksualitet er både vanlig og høyst nødvendig for livet til en rekke arter, forteller Petter Bøckman som er fagkonsulenten for utstillingen ”Mot naturens orden?".

Det mest kjente homodyret er dvergsjimpansen, en av menneskets nærmeste slektninger. Hele arten er biseksuell. Sex spiller en fremtredende rolle i alt de foretar seg og tar fokuset vekk fra vold, som er den vanligste måten å løse konflikter på hos primater og mange andre dyr.

– Sex hos dvergsjimpanser er faktisk et anliggende for hele familien, der de søte små gir en hjelpende hånd når de ikke hengir seg til oralsex med hverandre.

Også løver er homser. Hannløver slår seg ofte sammen med brødre for å lede flokken. For å sikre lojaliteten knytter de nære bånd og har utstrakt sex med hverandre.

Homoseksualitet er også svært vanlig hos delfiner og spekkhoggere. Forbindelsene mellom hanner og hunner er flyktige, mens par mellom hanner kan holde sammen i årevis. Homsesex mellom ulike arter er heller ikke uvanlig. Møtene mellom flekkdelfiner og tomler kan være ganske voldelige, men løses ofte i minnelighet med ”sexorgie”.

Sterke lyster

Homoseksualitet er et sosialt fenomen og mest utbredt hos dyr med et komplekst flokkliv.

– Hos apene er det hunnene som utgjør kontinuiteten i flokken. Det sosiale nettverket vedlikeholdes ikke bare ved å dele mat og ungekull, men også ved å ha sex. Hos de fleste apehunnene svulmer kjønnsorganene opp. Da gnikker de underlivet mot hverandre, forteller Petter Bøckman og påpeker at dyr har sex fordi de har lyst, akkurat som oss mennesker.

Det er allerede observert homoseksualitet hos 1500 dyrearter.

– Da snakker vi om alt fra pattedyr til krabber og mark. Det reelle tallet er sannsynligvis mye høyere. Hos noen dyr er homoseksualitet sjeldent, noen har sex med samme kjønn bare deler av livet, mens andre dyr, som dvergsjimpansen, praktiserer homoseksualitet livet ut.

Gode homseforeldre

Det finnes også dyr som lever et rent homoseksuelt liv. Det skjer spesielt hos fugler som holder seg til en partner hele livet, slik som gjess og ender. Fire til fem prosent av parene er homoseksuelle. Det hender at enslige hunner legger egg i reirene til homsepar. Da viser det seg at de homoseksuelle parene er flinkere til å oppfostre ungene enn de heteroseksuelle.

Når du ser en hettemåkekoloni kan du regne med at nesten hvert tiende par er lesbisk. Hunnene har ikke problem med å bli befruktet. Likevel mener Petter Bøckman at de ikke kan defineres som bifile.

– Hvis en hunn har sex med en hann én gang, men tusen ganger med en hunn, er hun da bifil eller homofil? En slik måte å få unger på er heller ikke ukjent blant homoseksuelle mennesker.

Riktignok fins det en del dyr der homoseksualitet aldri er blitt registrert, slik som hos mange insekter, spurvefugler og små pattedyr.

– For å snu problemstillingen på hodet: Det finnes ingen arter der homoseksualitet beviselig ikke eksisterer, med unntak av arter som ikke har sex i det hele tatt, slik som kråkeboller og bladlus. En del av dyreriket er for øvrig hermafroditter, det vil si tvekjønnet. Der er homoseksualitet naturlig nok uaktuelt.

Tabubelagt

Petter Bøckman beklager at det er lite forskning om homoseksualitet hos dyr.

– Temaet har lenge vært tabubelagt. Problemet er at forskere enten ikke ser for seg at fenomenet fins, at de har blitt betuttet av å oppdage homoseksualiteten eller at de er redde for å bli gjort narr av fra kollegene sine. Mange neglisjerer derfor den rikdom av materiale som fins. Mange forskere har beskrevet homosex som alt annet enn sex. De må se i øynene at dyr kan ha sex med hvem de vil, når de vil og uten hensyn til forskernes etiske anfektelser.

Som eksempler på neglisjering nevner Petter Bøckman beskrivelser av paring hos giraff, der ni av ti giraffsamleier skjer mellom hanner.

– Enhver hann som har snust på en hunn blir omtalt som sex, mens analt samleie med utløsning mellom hanner bare har ”dreid seg om” dominans, konkurranse eller hilsen.

Oppfinnsomme onanister

Selv onani er vanlig i dyreverden.

– Onani er den enkleste måten å behage seg selv på. Vi har den darwinistiske tankegangen at alle dyr bare har sex med den tanke på å forplante seg. Men det er en drøss med dyr som runker når de ikke har noe bedre fore. Onani har vært observert hos primater, hjortedyr, spekkhoggere og pingviner, og da snakker vi både om hanner og hunner. De gnir seg mot stein og røtter. Orangutangene er spesielt oppfinnsomme. De lager dildoer av tre og bark, forteller Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum.

Emneord: Zoologiske og botaniske fag, Matematikk og naturvitenskap Av Yngve Vogt
Publisert 1. feb. 2012 11:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere