
Gravhaugar kan like gjerne markere grava til eit hus som til eit menneske, meiner arkeolog.
Gravhaugar kan like gjerne markere grava til eit hus som til eit menneske, meiner arkeolog.
Hvert år får 2000 babyer atopisk eksem. Hudsykdommen kan gi store plager. Om noen år kan legene oppdage sykdommen tidligere med biomedisinsk optikk.
Samfunnsendringene som en grønn verden krever, er så gjennomgripende at vi må lete etter løsninger på alle fronter, innen alle fag.
Apollon har invitert tre forskere fra tre fag til en samtale om hvordan nyvinninger innen økonomi, politikk og rettsvesen kan bidra.
– Vi tenker på dette som nye løsninger – teknologiske, samfunnsmessige og politiske – på de store klima- og miljøutfordringene verden står overfor, sier Jens Hanson.
Landets første nasjonale forskningslaboratorium for primærhelsetjenesten er nettopp åpnet. Her kan forskere teste ut hvordan samarbeidet kan bli best mulig mellom helsepersonell, pasienter og pårørende.
I oktober i fjor raste deler av fjellsider ned ved Longyearbyen på Svalbard. Regnet fikk skylden. Forklaringen er ikke god nok. Rasene skyldtes også for lite frost i fjellet.
Ulikhetene i verden vokser. Millioner av mennesker jobber for en inntekt de ikke kan leve av. Velferdsstater og fagforeninger er under press. En grunnlønn som vokser i takt med økonomisk framgang, kan snu utviklingen, mener to framstående økonomer.
Fremtidens solceller kan bli dobbelt så effektive med noen små, smarte nanotriks.
– Det finnes bedre måter for et fattig land å bruke livsviktige skatteinntekter på, enn på borgerlønn til alle, sier Jeffrey Sachs.
Vi kaster bort enorme mengder strøm fra sol og vind. Intelligente maskiner og store batterier skal gjøre slutt på sløsingen.
Halvparten av all energi forsvinner i spillvarme. Miljøvennlige nanomaterialer kan omdanne varmetapet til strøm.
Den farlige bakterien som fører til urinveisinfeksjon og blodforgiftning, kan spres med både dyr, fugler og småkryp under bakken.
Tenåringer rydder ikke gjerne rommet sitt, men i hjernen deres pågår uansett en storstilt opprydning.
Innsats for å bedre selvfølelsen som ung kan gi et bedre liv som voksen, viser ny og omfattende studie.
Hva er likheten mellom en norsk russ på Tryvann, en danske på Ibiza og en svenske på Roskildefestivalen? Ifølge ny forskning er det klare fellestrekk.
Ny nanoforskning kan føre verden et skritt nærmere miljøvennlig sement uten CO2-utslipp. Forskningen kan kanskje også gi oss selvlegende bein og et stoff som kan hindre forvitring av både kirkebygg og skulpturer.
Pasienter med Parkinsons sykdom kan gå en lysere fremtid i møte. En ørliten medisinfabrikk i hjernen skal kunne redusere symptomene drastisk.
Faren for å ta feil medisin reduseres kraftig når virkestoff og dose fremheves på pakningene, viser psykologisk eksperiment.
Oljesøl i Arktis kan være katastrofalt. Bølgeforskere lager nå en matematisk modell som kan beregne hvordan bølger og dønninger i havet presser oljesøl inn under den arktiske isen.
De siste 13 årene har rederi, forsikringsselskap og den spanske stat kranglet om hvem som skulle betale for den store oljekatastrofen i Biscayabukta i 2002. Alle bommet på den matematiske forklaringen.
Nå har matematikere funnet forklaringen på hvorfor Kiel-fergen og andre store cruiseskip skaper en meterhøy bølge langs land – foran skipene.
Abels mest berømte matematiske oppdagelser hadde ingen praktisk anvendelse i nesten 200 år. Nå brukes matematikken hans hver gang du gjør noe trygt på Internett.
Ei bølgje av uformelle nettverk som reparerer øydelagde gjenstandar, har vakse kraftig dei siste åra. Fenomenet er også ein del av historia om berekraftig design, som no vert skriven for første gong.
Hjernens behov for energi er enormt. Mitokondriene gjør jobben. Men noen ganger går det galt.
Immunforsvaret til HIV-pasienter blir bedre med økt bakteriemangfold i tarmen. Forskere ser også en mulig sammenheng mellom tarmflora og hjertesvikt.